Gitar Üzerindeki Çatlaklar Nasıl Giderilir?

Öncelikle gitardaki çatlağın nerede olduğu çok önemlidir. Çatlak nerede ise tamiri de ona göre yapılır. Sap çatlakları, sap ucu çatlakları, sap eşiği çatlakları, sap ayar çubuğu ve kafasındaki çatlaklar, tremolo bloğundaki çatlaklar, yuvalardaki çatlaklar, pivot yuva yuvasındaki çatlaklar, gövde çatlakları en çok görülen ve sorun yaşatan çatlaklar olarak önümüze çıkmaktadır.
Sap ucu çatlağı (kafa): Gitarın darbeye maruz kalması sonucu oluşan bu çatlaklar çok fazla göze batmasa da sonu hüsran olabilir. Darbeler genellikle düşme sonucunda olduğundan eksen açıları kayar. Fretlerin tamiri ve eksen açıları yeniden ayarlanmalıdır. Teller sökülerek (çatlak küçük ise) tutkal ile kısmi onarma işlemi yapılır ve zımparalanarak vernik atılır.
Sap eşiği çatlağı: Sap, klavye ve eşik birleşimi kontrol edilir. Yine genellikle düşme sonrası meydana gelen bu tip çatlakların tamiri nispeten kolaydır. Teller gevşetilerek zımpara ve tutkal ile sorun çözülür. Renk var ise mutlak usta bir ele ihtiyacınız var demektir.

Sap çatlakları: Sap genellikle gitar sahiplerine sorun yaşatmaz. Darbe ve düşmeye bağlı çatlaklar nadir görülür. Deformasyon ve gibde meydana gelen açıklıklar sonucunda ağaç destek veya üst kilit vidalarının bağlantı noktalarında çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar genelde gitarın ömrü ile ilgilidir. Usta bir elde tamiri gerekir veya gitar emeklidir. Tamir etmek veya ettirmek isterseniz fretler komple sökülerek sap ve gövde üzerinde gerekli düzeltmeler yapılır.
Tremolo bloğundaki çatlaklar: Gitarda bu tip çatlakların tamiri yoktur. Yayların bağlandığı ve tellerin takıldığı bu blokta çatlak varsa, tremoloyu ve tremolo bloğunu değiştirmeniz gerekir.
Gövde çatlakları: Gitarın en büyük sorunlu çatlağıdır. Bu tip çatlakların tamiri neredeyse imkânsızdır. Eğer ki çok özel veya pahalı bir gitar değilse uğraşmamanızı öneririz. Çünkü gövdenin değişmesi oldukça maliyetli ve neredeyse yeni bir gitar imal etmek kadar zordur. Fretler, perde, klavye, teller, sap yani gitar gövdesi üzerinde ne varsa sökülmelidir. Eski gövdeyi tamir ettirirseniz, mutlaka akortlarda sıkıntı olacak ve bir müddet sonra cızırtı meydana gelecektir. Gövdenin yenilenmesi daha doğru olacaktır.
Her ne kadar çatlakların sebebi ve tamiratı hakkında kısa bilgiler vermiş olsak da çatlak ve ezilmeler çarpma, düşme veya darbeye maruz kalmalardan kaynaklandığı için, bir usta elinde onarılmadığı sürece gitarınız hiçbir zaman eski kıvamına ulaşamayacaktır.

2016-10-09T20:57:00+00:00

Leave A Comment