Gitar Öğrenmeye Yeni Başlayanlar İçin Rehber 2

Gitar öğrenmeye yeni başlayan öğrencilerimiz için rehber derslerimizin ikinci bölümündeyiz. Öncelikle bu derslerin size bir yol haritası çizmesi ve disiplin içinde çalışma planı uygulamanız için yapıldığını unutmayın. Bundan dolayı yazılarımızda verilen basit çalışmalar yeni yazı gelene kadar sürdürün.

 

 

Öncelikle ilk yayınlanan rehber yazımızda ne yaptığımızı hatırlayalım.

 

  1. Gitar Seçimi
  2. Gitar Aldıktan Sonra Ne Yapılması Gerekiyor
  3. Gitar Nasıl Tutulur Gitar
  4. Nasıl Akort Edilir
  5. Gitarı Elle mi Çalacaksınız Yoksa Penayla Mı
  6. Gitardaki Tellerin İsimleri Nedir?
  7. Tab Nedir
  8. Tab Nasıl Okunur
  9. Perde Nedir?
  10. Egzersizler ile çalışmalara başlama
Önceki dersimiz bu 10 ana madde üzerinden teorik bilgileri öğrendik ve basit bir egzersiz ile çalışmalara başladık. Bu egzersizler sadece gitara alışmamız ve Caddelerde Rüzgar şarkısını çalabildiğinizi görebilmek içindi. Bazı gitar öğretmenleri egzersiz programlarını sıkıcı bir hal aldırarak bir bir anlamı olmayan 1-2-3-4 şeklinde gerçekleştiriyor. Fakat bu ilk defa gitar çalan birine cazip gelmeyeceği için hemen sıkılıp bırakacaktır.
Caddelerde Rüzgar şarkısını birazda olsa çalabildiyseniz daha çok heyecanlanmış ve azimle ilerleme kararı almış olmalısınız. Çünkü bugün bu egzersizler biraz canınızı sıkabilir.

Parmakla Tellere Nasıl Vurulur?

Parmakla tellere nasıl vurulması gerekiyor? İlk başlayan biri bu sorunun cevabını veremez. O yüzden bu konuda önemli bir husustur. 3.telden itibaren işaret parmağı ve orta, yüzük, bas tellere yani en üst 3 tele bas parmak ile vurulur.  Sololarda ise işaret ve orta parmak tercih edilmektedir.

Pena Nasıl Tutulur?

Pena işaret parmağınıza gelecek şekilde yerleştirilmeli ve sonrasında üstüne baş parmağınızı yatay şekilde koyacaksınız.

[bgallery] [img src=”http://2.bp.blogspot.com/-6YCWU–tIO0/VZK8VGjQp1I/AAAAAAAABbA/S8Cumt61G4w/s1600/0.jpg”][/img] [img src=”http://1.bp.blogspot.com/-zyOgrEocaNo/VZK4_l9eETI/AAAAAAAABas/zeGh1d-oYNI/s1600/1.jpg”][/img] [img src=”http://2.bp.blogspot.com/-dHXxGtX6isA/VZK8U0C0mNI/AAAAAAAABa0/OWXf3QcIueM/s1600/2.jpg”][/img] [img src=”http://2.bp.blogspot.com/-8vMb_64s9Qk/VZK4_rlr9VI/AAAAAAAABao/s-vGGLYGZQg/s1600/3.jpg”][/img] [img src=”http://4.bp.blogspot.com/-ikyA0pILfqg/VZK8U5gwsjI/AAAAAAAABa4/bsB57qCWIUg/s1600/1.jpg”][/img] [/bgallery]

Pena ile Tellere Nasıl Vurulur?

Pena vuruşları aşağı yukarı şeklinde olacaktır. 5. tele yukarıdan vurduysanız 4. tele aşağıdan vuracaksınız.

Hangi Perdeye Hangi Parmakla Basılır?

Genel bir kuralı olmasa da uygun olanı 1. perdeye işaret parmağı, 2. perdeye orta parmak, 3. perdeye yüzük ve 4. perdeye de serçe parmak ile basılır. 4’den sonra aynen 1,2,3,4’e basılanlar şekilen gider. Yani parmaklar 4-4-4-4-4-4 şeklinde ilerler. Ama genel bir kuralı yoktur. Bir solo 7. perdeden başlarsa yine aynı 1,2,3,4 şeklinde dizeriz. Yani 7. den başlıyor diye 4’er kuralındaki 7.’yi seçmeyiz. Kısaca her başlangıç işaret parmağı ile ve sırasıyla devam eder.

Egzersiz Çalışmaları 2

Dün ilk egzersizimizi kısmende olsa yaptık. Şimdi ise parmaklarımızı germek ve perdeye en doğru şekilde basmak için uğraşacağız.

Öncelikle egzersizlere başlamadan hemen önce gitarınızın akortunu mutlaka yapın. Bu egzersizler parmaklarınızın ısınmasına yardımcı olacaktır. 20 dakika boyunca metronom ile birlikte bu egzersizleri uygulamadan asla gitar ile başka bir solo çalışmayın. Egzersiz tab;

E|—————————————-1–2–3–4—
a|———————————1–2–3–4———-
d|————————-1–2–3–4——————
g|—————–1–2–3–4————————–
b|———1–2–3–4———————————-
e|–1–2–3–4——————————————

Yukarıda verdiğimiz tab ile çalışırken metronom kullanın. Metronom’u 30-40 arası ayarlayın. Eğer bu hız fazla ise daha da altına inebilirsiniz fakat git gide metronomu hızlandırmaya başlayın.

Dikkat! Metronom olmadan asla çalışmayın. Belli bir tempoda çalışmak sizin için en verimli çalışma metodu olacak. Böylece hem hızlı olabilirsiniz, hemde temiz bir ton elde edersiniz. Ayrıca yeni olduğunuz için parmaklarınız birbirinden ayrılabilecek ve eklemler tam olarak gitara entegre olacak.

Yukarıda size verdiğimiz egzersiz çalışmasına aşağıdaki çalışmayı da ekleyin. Fakat aşağıdaki egzersizi yapmadan önce yukarıda egzersiz ile çalışmış olmalısınız. Zaman ile aşağıda verdiğimiz egzersizlere yoğunluk gösterebilirsiniz. Unutmayın ki; bu egzersizler siz profesyonel olduğunuz zaman bile yapmanız gereken egzersizlerdir. İşte alternatif egzersiz:

E|———————————————-3–2–1–0–
a|————————————–7–6–5–4———-
d|—————————–11–10–9–8—————–
g|——————9–10–11–12—————————
b|———5–6–7–8—————————————
e|–1–2–3–4———————————————–

Evde televizyon izlerken, dvd film izlerken veya herhangi bir sohbet esnasında elinize gitarı alın ve bu egzersizleri uygulayın.

Size bir daha ki derse kadar bu sıkıcı egzersizleri tabi ki sürekli uygulayamayacaksınız. Çünkü çıkan sesler sizi tatmin etmeyecek, bu yüzden size güzel bir şarkı solo tablarını vereceğiz.

Eğlenirken öğrenmek için basit bir tab, hemde Duman’dan Bu Akşam..

Duman - Bu Akşam - Tab

[error title=”Uyarı!” icon=”exclamation-circle”] Lütfen Rehber 1 yazımızı okumadan burada bulunan egzersizleri yapmayın. Bir önceki “Rehber 1” yazımıza gitmek için tıklayın.[/error]

2017-02-22T11:28:03+00:00

One Comment

  1. umut 30 Ekim 2015 at 00:29 - Reply

    Yeni başlayanlar için çok güzel açıklayıcı olmuş.Bende yeni başladım öğrenceğim çok şey var daha.

Leave A Comment